Skip to main content

ŠTO JE ZELLO?
Zello je aplikacija namijenjena glasovnoj komunikaciji pomoću VOIP tehnologije (VOIP – VOICE OVER INTERNET PROTOCOL).
U svijetu postoji čak 120 000 000 korisnika Koristi se u razne vrhe kao što su: izvanredne situacije (poplave, požari…), komunikacija između prijatelja, poslovne komunikacije, radioamaterizam. Od dodatnih opcija nudi mogućnost slanja tekstualnih poruka, fotografija te slanje trenutne pozicije korisnika ukoliko to korisnik želi podijeliti s ostalima.

ZELLO KANAL SRVKS 112
Kanal otvoren je 19.03.2020. Administrator kanala je 9A6NDZ – Zoran iz Bjelovara. Na samom početku kanal je radio isključivo na aplikaciji Zello dok je tri mjeseca poslije kanal umrežen u DMR mrežu TG219112 kojom se pokriva veći dio Hrvatske. 10-ak članova SRVKS dobrovoljno su donirali od 75 do 100kn kako bismo svi zajedno kupili DMR uređaj tj. stick koji je 24/7, uključen u računalo te tako umrežili aplikaciju Zello sa DMR mrežom. USB stick je DVMEGA koji je koštao 105eura sa poštarinom dok je višak sredstava (nešto manje od 300kn) prebačen na račun našeg kolege E73PS koji boluje od karcinoma i za koga se sakupljala novčana pomoć. Pristup kanalu imaju svi licencirani radioamateri sa važećom dozvolom HAKOM-a. Prije odobrenja svaka se dozvola provjerava na službenim stranicama HAKOM-a i tek nakon provjere slijedi odobrenje. Zello aplikacija ovisi o internetu ali se prilikom potresa u Zagreba pokazala vrlo učinkovita jer smo nakon potresa na kanalu SRVKS 112 imali aktivno oko 50 ljudi iz razloga što u Zagrebu nije bilo struje ali su mobilni podaci i mobiteli radili bez ikakvih problema. Na kanalu nema dugih razgovora već je zamisao da radioamateri jedni drugima prenose putne informacije, informacije o vremenskim prilikama ili neprilikama, požarima ili prometnim nesrećama te bi na taj način ukoliko ima potrebe netko od članova SRVKS mogao kontaktirati nadležne službe.

Prilikom javljanja na aplikaciji Zello korisniku se na mobilnom telefonu, računalu ili tabletu ispisuje podatak o pozivnom znaku koji se javio dok na DMR mreži sav promet izlazi na repetitore pod službenom pozivnom oznakom 9A1UKS.