Skip to main content

U ponedjeljak 26.6.2023. održana je pokazna vježba “Potraga za nestalim trkačima na nasipu rijeke Save u Zagrebu” u kojoj su sudjelovali SRVKS, BSKS (Bespilotni sustavi u kriznim komunikacijama)  i DIP CZ Zagreb (Državna intervencijska postrojbe civilne zaštite).

Vježba se izvodila tijekom noći, odnosno, tijekom slabe vidljivosti, a cilj vježbe bio je locirati nestale osobe iz zraka uporabom bespilotnih letjelica, uspostaviti komunikaciju i koordinaciju između više timova, te i informirati centralno zapovjedno mjesto i županije o tijeku akcije.

TIJEK INTERVENCIJE:
Dojavom centra 112 poziva se voditelj DIP CZ – Zagreb Siniša Klečar koji zaprima
intervenciju i podiže predsjednika udruge BSKS Bruno Kekez i predsjednika udruge SRVKS Jan Vesel.

21:03 sati – dolazak na mjesto intervencije, pripadnici svih timova postavljaju se na lokaciju i raspoređuju snage
21:08 sati – voditelj vježbe za timove dronova Bruno Kekez rezervira zračni prostor te putem stanice se informiraju letači da mogu krenuti u pretragu
21:10 sati – centar 112 preko DMR kanala 2191121 javlja da je zaprimljena dojava kako i na drugoj strani korita Save (na strani Bundeka) također nestala jedna osoba te je potrebno napraviti udaljeni izvid.
21:30 sati – svi dronovi će radit radi potrebe vježbe odradit slijetanje na “Udaljenu točku sletišta”
22:00 sati – pronađeno je 6 trkača i odvedeni su na sigurno
22:10 sati – vrši se posprema i upućuju se svi operativci kućama

KOMUNIKACIJA I KOORDINACIJA TIJEKOM VJEŽBE:
Komunikacija tijekom izvođenja vježbe bit će na DMR UDV01 kanalu za snage na terenu. Dok će komunikacija sa vanjskim snagama biti na DMR – SRVKS regija Zagreb. Rezervaciju zone leta vrši Bruno Kekez putem mobilne aplikacije AMC-a