Skip to main content

Dana 29.02.2020. na poziv Saveza radioamatera Slovenije predsjednik organizacije  SRVKS Jan Vesel 9A3DKF , član upravnog odbora Stjepan Kuzminski 9A6AXV i član Ivan Trlin 9A3EFD sudjelovali su na događaju “Vježba ARON 2020” koja se odvijala u Obrazovnom centru za zaštitu i spašavanje Ministarstva obrane – Uprave Republike slovenije za zaštitu i spašavanje koje se nalazi u mjestu Ig Slovenija.

SRVKS TIM

ARON – (amatersko radijsko omrežje za nevarnost) je inače radioamaterska mreža za opasnost u Sloveniji koja okuplja radiometer koji pomažu Civilnoj zaštiti u prilikom izvanrednih okolnosti gdje je došlo do gubitka komunikacijskih veza.

Pozdravni govor su održali organizatori Bojan Majhenič S52ME, Matej Zamuda S56ZM i Tilen Cestnik S56CT.

ARON usposabljanje 2020 – vježba ARON 2020 gdje su nam je prezentirala kako izgleda organizacijska struktura i djelovanje radioamatera u Sloveniji koji su usko povezani sa hitnim službama te im pomažu prilikom izvanrednih okolnosti i događaja. Tilen Cestnik S56CT nam je prezentirao međunarodnu vježbu IPA SI QUAKE 2019 kao i načini komunikacije koji su se koristili ali i koriste u redovnoj komunikaciji amatera a a od velike važnosti su za povezanost u kriznim situacijama. Matjaž Kmet S57MK je prezentirao VARA mode u kojem je korišten Winlink Global Radio Email za prezentaciju inače mogućnost slanja email-a putem kratkog vala. Mogućnost internet mreže S5net koju je prezentirano Janko Mivšek S57NK.

Imali smo priliku vidjeti uživo najnovije komunikacijsko vozilo Civilne zaštite Republike Slovenije koju koristi intervencijska postrojba vrijednosti 700.000 eura koje je upotpounosti opremljeno sa radiokomunikacijskom opremom te mogućnosti monitoringa operativaca uz pomoć GPS radiostanica na terenu kako bi što bolje moglo kordinirati timove.

Načelnik Civilne zaštite općine Maglaj iz Bosne i Hercegovine Mirsad Mahmutagič nam je podijelio iskustvo koje je pogodilo njihovu općinu gdje zbog loše povezanosti nisu bili u mogućnosti dobivati pravovaljane informacije te su pretrpjeli veliku štetu. Ali od tada kontinuirano rade na poboljšanju povezanosti i unaprjeđenju radiokomunikacijske opreme kako bi Radio mreža za opasnost funkcionirala te mogla odigrati ključnu ulogu u situacijama kada mobilna i fiksna telefonija padnu.

RMZO Radio kluba Zenica je prezentirao svoji rad te koje tehnologije koriste za potrebe kriznih situacije i kako se moderna tehnologija poput drona može koristiti za potrebe radioamaterstva.

Na vježbi je prikazan i projekt EMCOMM 10 država koji ima cilj povezivanje 10 država u radiusu od 500km kako bi mogli reagirati u slučaju kriznih situacija i omogućiti komunikaciju između Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske, Italije, Austrije, Njemačke, Češke i Slovačke.

Nakon prezentacije imali smo priliku obići poligon za osposobljavanje vatrogasaca te njihovu opremu. A nakon toga smo posjetili Radio klub Trbovlje koji je u istoj zgradi sa PGD Trbovlje-mesto te imaju odlučnu suradnju s njima. Na toj lokaciji su nam domaćini prezentirali radiokomunikacijsku opremu u klubu ali i vatrogasnu opremu i vozila koja imaju na raspolaganju.

Drago nam ja da smo imali priliku upoznati i razmijeniti iskustva s kolegama iz Slovenije Društvo radioamaterjev Trbovlje S59DOR, Bosne i Hercegovine od kojih su bili predstavnici RMZO (Radio mreže za opasnost) iz Radio Kluba Zenica E71EZC i Radio klub “Kozara” Prijedor E73JHI. I nadamo se odličnoj budućoj suradnji i druženju.