Skip to main content

Godina 2021. započela je sanacijom šteta koje su se dogodile prilikom razornog potresa na području Sisačko-moslavačke županije. Naši članovi su bili tijekom cijelog perioda aktivni i dežurni na DMR grupi 219112 te spremni reagirati u bilo kojem trenutku, dok ostatak članova koji su u ostalim sustavima zaštite i spašavanja su bili prisutni na terenu i davali informacije sa terena.

Zbog renovacije objekta Pustike premjestili smo svu preostalu opremu na objekat Falaščak koji koristimo temeljem potpisane suradnje sa RK Tule i Vužić.

21. veljače 2021. u mjestu Hađer udruga SRVKS u suradnji sa Udrugom za promociju tehničke kulture Glina je postavila DMR repetitor kako bi pokrio područje okolice Gline, kako bi bila što bolja pokrivenost DMR-om. Cijelu akciju je popratila novinarska ekipa HRT-a https://www.youtube.com/watch?v=j36Nj6Qt3oA

27. veljače 2021. Sudjelovali smo na EMCOM WORKSHOP 2021 SMETOVI u organizaciji Asocijacije radioamatera u BIH gdje smo prezentirali rad DMR-a za vrijeme potresa u Zagrebu i Glini te smo razmijenili iskustva sa kolegama, na kojoj su sudjelovale organizacije RMZO iz E7 i ARON iz S5.

03. ožujka 2021. godine potpisali smo pogodnost za članove u kojoj je svim članovima uz predočenje SRVKS iskaznice omogućen popust od 0,20kn po litri maloprodajne cijene goriva na svim APIOS i Shell benzinskim postajama.

06. ožujka 2021. osim redovite provjere veze na objektu SRVKS Središnjeg centra za kratkovalne veze – Falaščak je odrađeno druženje članova i radne akcije.

27. ožujka 2021. u SRVKS SCKV – Falaščak održano je predavanje internog SOP SRVKS-a u slučaju izvanredne situacije te simulaciju na terenu kako bi što spremniji bili za buduće krizne situacije. Vježbom smo vidjeli sve prednosti i mane SOP-a te zabilježili što se još može poboljšati za slijedeću vježbu.

Sredinom mjeseca travnja, članovi SRVKS-a su napravili promotivni video rada i informiranja javnosti o udruzi Sustav radio veza u kriznim situacijama.

20. travnja 2021. Sudjelovali smo na vježbi ARON 2021 koja se odvijala putem video streama. Online  prezentiranje je vodio Savez radioamatera Slovenije u koordinaciji sa organizacijom ARON. Prezentiran je i rad SRVKS-a i DMR mreže tijekom potresa u Petrinji. Od ostalih sudionika prisustvovali su EMCOM ARA BiH / Radio klub Zenica E79RZE.

U mjesecu svibnju nabavljene su majice za članove udruge SRVKS te se dio njih podijelio tokom vremena.

Sredinom mjeseca lipnja u DVD-u Trešnjevka naš član je održao predavanje vatrogascima o sustavima veza u kriznim situacijama te o samoj radiokomunikaciji.

25. i 26. lipnja u suradnji sa DVD Trnje, RK Tehničar i RK Tule i Vužić na SCKV – Falaščak pripremili smo teren i uz pomoć visinskog vozila smo podigli antenski sustav za KV.

U mjesecu srpnju član SRVKS-a u Osijeku sudjeluje na edukaciji korisnika Zapovjednog sustava nove generacije – NICS u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite. Na kojoj je bila prezentirana razmjenu informacija i koordinaciju sudionika sustava civilne zaštite u izvanrednim situacijama, velikim nesrećama i katastrofama – pruža svjesnost o situaciji za pripadnike hitnih i drugih službi i sudionika.

16. srpnja zbog velikih padalina na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije održali smo izvanrednu provjeru veze za SRVKS regiju Zagreb.

01. kolovoza članovi SRVKS-a su se odazvali na poziv koordinatora područnog operativnog centra veze Bjelovar Zorana 9A6NDZ na ispomoć kod postavljanja novog antenskog sustava i komunikacijskog linka prema HAMNet-u, a u suradnji sa Radio klubom Nikola Tesla iz Bjelovara. Uz navedene radove. Izmijenili smo i međusobna iskustva.

04. rujna veći broj članova sudjelovao je na tradicionalnoj manifestaciji Zagreb Radio Fest (ZRF) u Domu tehnike na Jarunu u Zagrebu.

18. listopada od strane člana Jan Vesel, SRVKS je zaprimio donaciju u vidu 6 komada ručnih radio postaja Radioditty GD77, 6 komada Baofeng UV-5RTP, 1 komad UV-5R punjač za 6 stanica.

11. studenog od strane pravne osobe Elektrane Grubišno polje udruga SRVKS je zaprimila donaciju u vidu Kratkovalne stanice Icom 7300 za potrebe rada udruge.

Tijekom 2021. članovi udruge SRVKS odradili su 12. provjera veze na DMR grupi 219112 koja se odvijala svake prve subote u mjesecu s početkom u 12:00 sati. Na provjeri se u prosjeku javljalo oko 40 radioamatera iz Hrvatske ali i iz drugih okolnih i daljih zemalja. Kroz 2021. godinu je odrađeno preko 500 veza tijekom provjere veze.

Također, kroz cijelu godinu putem grupe 219112 odrađivale su se provjere veze i ispitivanja pokrivenosti DMR mreže po cijeloj 9A, te je uočen nedostatak pokrivenosti na dionici autoputa kod Vrbovskog, većim dijelom cijele Ličko-senjske županije, te nedostatak pokrivenosti DMR mrežom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.