Skip to main content

Provjera veze i čujnosti za područje 9A provedena je 09. travnja 2017. s dvije lokacije s početkom u 09:00 sati. Za KV javljanje je izvršeno s lokacije RK „Nikola Tesla“ Donji Miholjac, na frekvenciji 3,700 MHz dok je za UHF/VHF područje rađeno s područja Zagreba, točnije lokacija „Pustike“.U predviđenih sat vremena javilo se preko 50 stanica na obje lokacije, među kojima je bilo i nekoliko RA van 9A, što dokazuje kako je veoma lako razmijeniti informacije u slučaju neke vanredne situacije i(li) moguće katastrofe te potvrđuje prisutnost RA na frekvencijama i uključivanje u sustav zaštite i spašavanja.
Za prvi puta možemo biti zadovoljni s brojem javljanja.

Ovim putem bi se zahvalio svima članovima HRS-a i svima ostalima koji su sudjelovali u vježbi te još jednom dokazali svoju vrijednost i vrijednost radioamaterizma u mogućim prirodnim i drugim katastrofama i akcidentima.
Naravno, posebno se zahvaljujem ekipi iz Donjeg Miholjca, koja je zdušno pomogla opremom te ustupanjem lokacije s koje se javila upravna stanica 9A0HRS te Marinku, 9A3JB koji odradio taj dio kao operator. Ekipi na „Pustikama“ zahvaljujem na trudu i dobro odrađenom poslu (Filip, 9A3CKF i Zdravko, 9A6ADU).
Ujedno bih ovim putem obavijestio RA iz 9A kako će se vježbe održavati jednom mjesečno (svaki drugi vikend u mjesecu) odnosno biti će najavljene putem web stranica HRS-a i SRVKS-a te na FB stranici SRVKS-a ukoliko dođe do neke promjene. Najavit ćemo vrstu vježbe (provjera čujnosti ili prenošenje telegrama u okviru nekog scenarija) te ćemo vas zamoliti za prijavljivanje za sudjelovanje na vježbi kako bi upravna stanica mogla izvršiti pozivanje i utvrditi prisutnost pojedine stanice prema prethodno spomenutoj prijavi odnosno uvrstiti novu stanicu koja nije na popisu.

Pošto su ovo početci vježbi i naših javljanja, a mi smo samo radioamateri koji želimo dati svoj doprinos, greške su moguće i moramo ih riješiti na zadovoljstvo svih.

Regionalno imamo 4 centra koja su u mogućnosti povezati cijelo područje RH, dali putem KV-a ili UKV-a, te prenijeti informacije.

Koordinator SRVKS-a HRS-a
Tihomir Štrekelj, 9A7GA