Skip to main content

DMR ili Digital Mobile Radio koristi Motorola TRBO protokol za komunikaciju. Poput drugih digitalnih modova kao D-Star, C4FM i APCO P25, TRBO protokol pretvara vaš glas u digitalni oblik i šalje ga putem RF-a i omogućuje vam komunikaciju s drugim DMR radijskim postajama i DMR repetitorima koji su povezani diljem svijeta putem interneta.

Ono što DMR izdvaja od nekih drugih digitalnih načina jest korištenje TDMA (Time-Division Multiple Access) za podjelu jedne frekvencije u 2 različita “kanala” ili time slotova. Na taj način možete imati dva razgovora koji se događaju u istom vremenu koristeći jednu frekvenciju.

DMR ID

DMR ID jedinstveni je broj koji vam je dodijeljen od strane DMR-MARC tima. Kao i telefonski broj ili IP adresa, vaš DMR ID identificira vas kao jedinstvenog korisnika/operatora na različitim DMR mrežama i repetitorima diljem svijeta.

Identifikacija svake radijske postaje i repetitora s ID-om omogućuje da sama bit DMR-a funkcionira kao što su uspostavljanje privatnih poziva jedni drugima, organiziranje posebnih grupa za razgovore za zemlje, države, regije, gradove, klubove, posebne interesne skupine itd.

Primjerice, DMR ID SRVKS-a je 2190087. Broj 219xxxx u ID-u u ovom slučaju označava Republiku Hrvatsku.

Svoj DMR ID možete zatražiti ovdje.

Zones

Zone služe za  grupiranje pojedinačnih kanala. Neki modeli radijskih postaja mogu ograničiti broj kanala po zoni kao i broj dopuštenih zona. Možete programirati Zone za lokalne kanale (DMR ili analogni), drugu zonu za susjednu državu, krizne situacije i sl.

Talkgroup

DMR talkgrupa je jednostavno način grupiranja mnogih DMR ID-ova u jedan digitalni kontakt. Ili na drugi način, grupa za razgovor je način organiziranja radio prometa specifičan za DMR korisnike koji žele čuti istu stvar, a ne smetaju drugi radio promet na DMR mreži.

DMR-MARC Talkgroups
Brandmeister Talkgroups

Color code

Color code je samo ljepše ime za ono što bi bio “CTCSS” ili “PL” u analognom svijetu.

Time slot

Time slotovi  čine DMR jedinstvenim. Vaš signal prijenosa je razbijen na 30 ms digitalnih paketa i odašiljač se uključuje i isključuje brzo. Na taj način dva signala mogu istodobno dijeliti isti kanal. Jedan na Time slotu 1 i jedan na Time slotu 2.

Code plug

Code plug  je jednostavno konfiguracijska datoteka radijske postaje. Korištenjem softvera za programiranje konfigurirate kanale i ostale parametre  radijske postaje. Takvu datoteku možete i spremiti na računalo kao sigurnosnu kopiju.